Sådan står du på ski på bjergsiderne

Hvis du ønsker at lære at stå på ski på bjergsiderne, er du kommet til det rette sted. I denne artikel vil vi dække det grundlæggende i at stå på ski fra en klippe, en bygning eller et kabelbaneanlæg. Der er mange fordele ved at stå på ski på bjergsider, og du kan lære, hvordan du kan holde dig sikker, mens du gør det. Denne artikel vil også forklare teorien bag udtrykket "faldlinje" - den imaginære linje, der følger den stejleste retning på skrænten.

Skiløb fra en klippe

Hundredvis af meter nede stod Devin Stratton på ski på en klippe i Utah, da han mistede balancen og stod på ski ud over en bjergside. Han bar et kamera monteret på hjelmen, som optog optagelserne af hans fald og uploadede dem til Instagram. Optagelserne viser hans nedstigning, mens han fulgte en anden skiløberes spor. Han faldt på ryggen og landede med hovedet nedad, men han var i stand til at finde sin manglende ski. Stratton var i stand til at stå på ski hele vejen tilbage og kunne finde sin ski.

Drengenes far, som stod på ski med dem, havde ladet dem køre ned ad pisten på egen hånd, men ulykken skete, fordi drengene ikke kom tilbage. Redningsfolk fandt ski ved siden af bjergvejen og fodspor, der førte til klippen og skoven. De fandt drengene på klippekanten, men kun den ældste dreng overlevede. Den yngste dreng er ved at komme sig efter et chok og har fået et brækket bækken.

For at lande sikkert skal skiløbere lande inden for faldlinjen, og hvis de lander på tværs af skrænten, vil de være en del af et dramatisk styrt. Hvis man lander inden for faldlinjen, forhindrer man, at momentet bærer skisportsudøveren ned ad bjerget og sikrer en blød landing. Men det er også vigtigt at overveje omgivelserne, før man lander på klippen. Selv om det kan være spændende at tage et spring, er det farligt og bør kun gøres med de rette sikkerhedsforanstaltninger.

At stå på ski fra en bygning

Hvis du nogensinde har været på et skisportssted, har du måske hørt om folk, der står på ski fra siden af en bygning eller et bjerg. Men vidste du, at det faktisk kan medføre alvorlige skader at stå på ski fra en bygning eller et bjerg? Her er grunden til det. Du bør kende faldlinjen. Når du står på ski ned ad bjerget, er din faldlinje den retning, som bolden vil falde i. Med andre ord skal du se faldlinjen som en V-formet pil. Hvis spidserne på dine ski er tæt på hinanden, kan du bevæge dig op ad skrænten uden at dreje.

Skiløb fra en kabelbane

En funicularlift er en type skilift, hvor bilerne kører på skinner. De fleste funiculars er jigback-lifte, selv om nogle har to spor eller endda skifter mellem to spor midt på strækningen. Funiculars findes typisk i europæiske bjergområder, men nogle kan også findes i byområder. Afhængigt af typen af kabelbaner kan de være underjordiske eller overjordiske.

Den mest populære type kabelbane er gondolbanen, som har samme design som et tandhjulstog. En kabelbane kører dog generelt en kortere strækning, ofte over eller under jorden. Eksempler på svævebaner er Sunnegga i Zermatt og Gernschialp i Engelberg. Der findes også kabelbaner i skisportssteder som Kronplatz og Drei Zinnen i Sudtirol.